Waar een enorme regenbui al niet goed voor is; met zo'n 20.000 m3 aan water werd Leidsche Rijn Centrum omgetoverd tot Leidsche Rijn Centrum-sur-mer:
De bouwput is nu bijna droog, na een week lang pompen richting het water van de Grauwaartsingel.
Grondwater
Tijdens de bouwvak is er ook geboord en gegraven. De bevoorradingsstraat voor Leidsche Rijn Centrum, de expeditiestraat, ligt namelijk op grondwaterniveau in de bodem. Om daar geen zwembad van te maken, moet het grondwater worden onttrokken. Het water wordt door bovengrondse leidingen zo'n 100 meter verderop vervoerd om het daar weer de grond in te pompen.
In een jaar tijd wordt zo 5,6 miljoen kuub water verplaatst! Natuurlijk zonder dat de bodem van Leidsche Rijn in stevigheid verandert.
Ontijzeringsbassin
Afgelopen week is een waterbassin uitgegraven. Dat gaat gebruikt worden als ontijzeringsbassin. Het grondwater dat door de leidingen vervoerd wordt, heeft veel ijzer in zich. Om te voorkomen dat de leidingen gaan roesten, worden ze schoongespoten in het ontijzeringsbassin. Daar ligt stro op de bodem, dat het ijzerbezinksel vasthoudt. Het ontijzerde water wordt daarna naar de Grauwaartsingel geleid.
Onder de grond
Het meeste werk dat nu gedaan wordt, zie je nauwelijks. Hei-opstellingen, een boor en leidingen, dat was het. De heipalen zelf verdwijnen in de grond. Dat gaat de komende acht werkweken gebeuren. Op de heipalen komen daarna 'poeren'. Als daar de kolommen op staan, wordt eindelijk meer zichtbaar van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum!
Volg ons op Facebook en